miércoles, 30 de abril de 2014

Constructivisme a l'escola

Benvinguts un cop més al nostre espai família!

Avui us expliquem com treballem a l’escola a partir d’una concepció constructivista.
El constructivisme és una corrent pedagògica basada en la teoria del coneixement constructivista, que postula la necessitat de facilitar-li a l’alumne eines que li permetin crear els seus propis procediments per a resoldre una situació problemàtica, el que implica que les seves idees es vagin modificant i segueixi aprenent.
A l’escola posem en pràctica un paradigma en què el procés d’ensenyament-aprenentatge es percep i es du a terme de forma dinàmica, participativa i interactiva, de forma que el coneixement resulta una construcció creada per l’infant.
Creiem que no hi ha una única manera de fer les coses i és per això que abastim a l’infant de múltiples opcions que poden utilitzar a plaer, segons com a ells els siguin més fàcils d’aplicar.
És possible, que molts de vostès, arribat aquest punt de l’article es preguntin quin sentit té l’educació si totes les concepcions són vàlides, per què educar els infants si ells ja construeixen esquemes alternatius tan clars per a ells com els elaborats culturalment, per a què tenim doncs ciència i saber universal...
I doncs, no és que els infants creen els coneixements partint des de zero, sinó que els docents els apropem a conceptes, experiències i idees ja estructurades. A partir d’aquestes aproximacions i tenint en compte que cal arribar al mateix resultat, ells experimenten i poden escollir quin procediment els resulta més fàcil, clar i/o operatiu.
Vull posar-vos un exemple pràctic per tal que ho pugueu entendre millor. És un exemple matemàtic senzill, però és aplicable a moltes àrees.
    Donem la següent operació matemàtica que cal resoldre:
    10+8+4=?
L’infant pot sumar els components de l’operació directament fent 10+8=18 i 18+4=22, igual de correcte seria sumar 10+10=20, 20+4=24 i 24-2=22 (tenint en compte que és més fàcil sumar desenes completes i que el raonament fet és restar els 2 que van de 8 a 10 al final), també podria desglossar l’operació d’aquesta manera: 8+4=12 i 12+10=22 (ja que els nombres petits són fàcils de sumar i les desenes també)... Tots els procediments serien correctes sempre i quan el resultat final sigui 22.

A l’escola, hem escollit aquesta metodologia d’ensenyament perquè creiem que és molt efectiva, a més de molt rica a nivell d’adquisició d’experiències per part de l’infant.

2 comentarios:

  1. Hola som el grup del bloc “El desenvolupament infantil FPDL” (http://eldesenvolupamentdelinfantfpd.blogspot.com.es/) vosaltres penseu que el constructivisme és una de les metodologies més potents? Per què?

    ResponderEliminar
  2. Hola,
    Nosaltres creiem que és una de les metodologies més potents perquè els infants construeixen el seu propi aprenentatge, no obstant el paper del docent també és important, ja que els hi ha de facilitar unes pautes en el seu aprenentatge.

    Salutacions,

    ResponderEliminar